„A következő generációt oktatni nagyszerű lehetőség a kezünkben”

2018. július 25.

Interjú a PTE GYTK egyik kiváló oktató gyógyszertárának vezetőjével

A PTE Gyógyszerésztudományi Kar 2016. évtől a „PTE Gyógyszerésztudományi Kar kiváló oktató gyógyszertára” elismerésben részesíti a pécsi gyógyszerészhallgatók nyári és záróvizsga előtti szakmai gyakorlati képzésében aktívan résztvevő és kiemelkedő oktatási színvonalat nyújtó gyógyszertárakat.

Idén két gyakorlati képzőhely részesült oklevélben:

  • szombathelyi Markusovszky Kórház Központi Gyógyszertára
  • siófoki Régi Gyógyszertár

Az elismerés kapcsán rövid interjúban kérdeztük Dr. Arnold Pétert, siófoki Régi Gyógyszertár vezetőjét, a gyógyszerészképzés meghatározó részét kitevő szakmai gyakorlatokról és az ő oktató munkájukról.

Kérem, pár mondatban mutassátok a siófoki Régi Gyógyszertárat. Honnan ered a „Régi” jelző?

A Régi Gyógyszertár ősét Szentlélek Patikának hívták és eredetileg a Fő téren állt Siófok szívében. A szocializmusban 50. számú állami Gyógyszertárként működött, és 1970-ben költöztették a mai helyére a Fő utcára. Szárnyai alatt a dolgozók biztos megélhetésre leltek, emellett magas szakmai színvonalon végezhették hivatásukat. A mai Régi Gyógyszertár megálmodója egy 20 éve ott dolgozó gyógyszerész páros volt, akik 1995-ben a privatizálták a patikát: Kalmár Istvánné és Vágvölgyi Ilona. Nevét is ekkor kapta, mivel a siófokiak kivétel nélkül így emlegették a gyógyszertárat.

Szakmai berkekben híresek voltak nyitottságukról, hozzáértésükről, jó szívükről és a patikájukban uralkodó családias légkörről. Az évek alatt számtalan gyógyszerész tanulót neveltek ki, akik később sikerrel állták meg a helyüket, és sokszor évekig visszajártak, hogy sikereikről beszámoljanak és megköszönjék az itt szerzett tapasztalatokat. Ide mindenki örömmel jött. 2015-ben vettük át a patika vezetését és szakmai feladatok ellátását. Szintén gyógyszerész feleségemmel, régi és új dolgozók közös együttműködésével, a régi értékeket és szakmaiságot szem előtt tartva, ugyanakkor fiatalos lendületet és XXI. századi szemléletet hozzáadva próbáljuk irányítani a gyógyszertárat és felügyelni a gyakorlatukat itt töltő gyógyszerész és asszisztens tanulók oktatását.

Mit gondoltok, mi kell ahhoz, hogy egy gyógyszerészhallgató szakmai gyakorlata tartalmas és hasznos legyen, illetve a hallgató jól érezze magát a gyakorlata alatt?

Amióta átvettük a gyógyszertár vezetését már 2 asszisztens tanuló és 5 gyógyszerészhallgató töltötte nálunk a gyakorlatát, akik közül az egyik asszisztens a bizonyítványa kézhez vétele után nálunk kezdett el dolgozni és van egy gyógyszerészhallgatónk, aki már a harmadik nyáron tér vissza, hogy nálunk csiszolja tudását. Balaton parti gyógyszertár révén a nyár az év legforgalmasabb időszaka, így mindig örülünk, ha segítő kezek érkeznek hozzánk, ugyanakkor tudjuk, hogy ez felelősséggel is jár, hiszen az oktatásukra mindig kell időt szánni.

Azt gondoljuk, hogy ahhoz, hogy egy hallgató gyakorlata hasznos és tartalmas legyen, figyelembe kell venni az ő érdeklődésüket is, például, ha őt jobban érdekli, hogyan kell számlát bevinni, vagy megrendelést készíteni, esetleg valamilyen gyógyszertechnológiai folyamatot szeretne gyakorolni, amire nem került sor korábban, akkor igyekszünk olyan munkát keríteni számára. A hetek alatt, amit nálunk töltenek, ők is a közösség részeivé válnak, együtt étkezünk, dolgozunk, nevetünk, vagy épp fújjuk ki magunkat egy fárasztó nap után, ezek mind kellenek ahhoz, hogy valaki jól érezze magát egy kollektívában. És persze szorgalmukat és munkájukat honoráljuk is, hiszen senkitől nem várjuk el, hogy ingyen dolgozzon, még akkor sem, ha tanuló.

Egy gyógyszertár üzemeltetése és vezetése számtalan szakmai és adminisztratív feladattal terheli a gyógyszerészeket. Többen talán úgy is érzik, néha még a betegekre sem jut elég idő. Hogyan illeszthető be a mindennapi munkába a gyógyszerészhallgatókkal való foglalkozás? Hisz nem kis feladat tanítani őket és felügyelni munkájukat.

Szerencsére ügyes, talpraesett tanulóink vannak, akik gyorsan tanulnak és a felügyelt munka mellett önálló munkavégzésre is képesek. Igyekszünk az összes patikai munkába bevonni őket tudásuknak és kompetenciájuknak megfelelő szinten, beleértve az áruátvételt, számlabevételt, irodai és officinai program működésének bemutatását, visszáru kezelést, forgalomból való kivonást, patikai naplók vezetését, magisztrális gyógyszerek készítését, készletezést, expediálás bemutatását stb.

Mit üzennétek a gyógyszerészhallgatóknak és kollégáknak?

A gyógyszertárvezető kollégáknak annyit üzennék, hogy a következő generációt oktatni nagyszerű lehetőség a kezünkben, hiszen így magunk is szerepet vállalhatunk jövőbeli kollégáink oktatásában, akár a jó példa mutatásával, akár a szakmai tudás átadásában, ráadásul egy gyakorlati idő alatt általunk kinevelt, megismert és bevált hallgatót szívesebben is alkalmazzuk később, mint egy ismeretlent. Ügyes beosztással lehet úgy alakítani ezt a pár hetet, hogy a hallgató és a gyógyszertár is csak profitáljon a szakmai gyakorlatból. A gyakorlatra érkezőknek pedig azt üzennénk, hogy ha már rászánták a nyarat a gyakorlatra, szorgalmukkal és pozitív hozzáállásukkal bizonyítsák, hogy érdemes nekünk is rászánni az időt az oktatásukra, hogy a gyakorlat végén mindkét fél megelégedéssel intsen búcsút egymásnak.

 

Még egyszer gratulálunk a kiemelkedő oktató munkához és köszönjük valamennyi oktató gyógyszertár vezetőjének és munkatársainak a gyógyszerészhallgatók képzésébe fektetett lelkiismeretes munkáját!

Dr. Fittler András

a Szakmai Gyakorlat 1. és 2. tantárgyak tantárgyfelelőse