Jól szerepeltek a pécsi hallgatók a 2019. évi „Év Gyógyszerész- hallgatója” versenyen

2019. május 9.

A szakértő zsűri előtt zajló hallgatói versenyen jól szerepeltek a pécsi gyógyszerészhallgatók. Füstös Mária Karina IV. évfolyamos gyógyszerészhallgató harmadik helyezést ért el. Ezúton is szeretnénk gratulálni Karinának, a pécsi hallgatóknak és nem utolsó sorban a felkészítő pécsi oktatóknak!

Jól szerepeltek a pécsi hallgatók a 2019. évi „Év Gyógyszerészhallgatója” versenyen

2019. április 27-én 9 alkalommal került megrendezésre Budapesten az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny. Idén a „Antikoaguláns” témakörben mérettettek meg a hallgatók a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában kialakított képzeletbeli officinában. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karát Fodorné Grisnik Imola, Füstös Mária Karina, Klenovics Szilvia, Tyukodi Levente negyedéves és Kovács Noémi Réka ötödéves hallgatók képviselték.

2019. április 27-én ötödik alkalommal került megrendezésre Budapesten az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

 

A hazai képzőhelyek diákjainak ezen neves versenye lehetőséget biztosított a versenyzők elméleti és gyakorlati felkészültségének összemérésére, valamint elméleti tudásuk gyakorlati szituációkba való átültetésére. A jelentkezők nagy számára való tekintettel a délelőtt folyamán először egy rövid „beugró” feladatsor megírására került sor. 27 hallgatóból 8 került a szóbeli fordulóba, köztük 3 pécsi hallgató is kipróbálhatta magát élesben a szituációkkal.

Ezt követően a legjobbnak bizonyult versenyzők gyógyszertári expediálást modellező szituációkban kellett, hogy bebizonyítsák a felkért zsűrinek (Prof. Dr. Szökő Éva, Dr. Télessy István, Prof. Dr. Soós Gyöngyvér, Dr. Horváth László, Horváth Mátyás, Dr. Marosi Attila és Dr. Horváth-Sziklai Attila) és önmaguknak egyaránt, hogy ők az Év Gyógyszerészhallgatói. Minden hallgatónak két beteget játszó színészt kellett megfelelő tanácsokkal és gyógyszerrel ellátnia.

A szituációs, döntős feladat során először egy nyolc receptet kiváltó férfibeteget kellett tanácsokkal és a szükséges gyógyszerekkel ellátni, majd egy második szituáció során egy panasszal jelentkező nőbeteg esetében egy jellegzetes mellékhatást kellett felderíteni és elmagyarázni a betegnek.

A színészek (Dr. Somogyi László orvos és Fazekas Fruzsina 3. éves orvostanhallgató, SE ÁOK) kitűnő játékukkal kápráztatták el a zsűrit.

A szakértő zsűri egyhangú véleménye alapján a verseny győztese, így „2019. Év Gyógyszerészhallgatója” Uhljár Luca Évaszegedi gyógyszerészhallgató lett.

A második helyezett Bódi Ágota (DE), a harmadik helyezett a pécsi Füstös Mária Karina (PTE, IV. évfolyam) lett.

Ezúton is szeretnénk gratulálni minden hallgatóknak, valamint nem utolsó sorban a felkészítő pécsi oktatóknak kitartó munkájukért!