Megkezdődött a határon túli gyógyszerészek számára meghirdetett magyar nyelvű szakgyógyszerészképzés

2019. október 28.

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának és a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának együttműködésével megvalósuló határon túli gyógyszerészek számára meghirdetett szakgyógyszerészképzés meghatározó mérföldköve volt a 2019. szeptember 27-28-án megrendezett IV. Hargita Megyei Gyógyszerész Napok Konferencia.

Sor került a rendezvény szervezeti keretei között 42 fő gyógyszerész kolléga magyarországi szakgyógyszerész képzéshez történő csatlakoztatására. Az erdélyi kollégák számára a 36 hónapos képzés keretében „Gyógyszertár üzemeltetés, vezetés” és „Gyógyszerészi gondozás” alap-szakképesítés megszerzésére nyílik lehetőség, az EFOP-3.4.3-16-2016-00005 sz. A4. pályázat keretein belül, mely a Korszerű egyetem a modern városban: Értékközpontúság, nyitottság és befogadó szemlélet egy 21. századi felsőoktatási modellben projekt címet viseli.

A rendezvény első szekciójaként a Jelöltek orientációja történt meg, ahol Dr. Forrai-Werling Márta a PTE ÁOK Szak- és Továbbképző Központ igazgatója, Dr. Fittler András a szak- és továbbképzési koordinátor és Prof. Dr. Botz Lajos a PTE GYTK szak-és továbbképzési grémiumvezetője bemutatták a magyarországi szakgyógyszerészképzés rendszerét, oktatási és számonkérési struktúráját, valamint a szakképesítés megszerzésével járó szakmai előnyöket. A konferencia a továbbiakban a meghirdetett szakmai témákban zajlott.

A szakgyógyszerész képzés elméleti felkészítése, eddig egyedülálló módon e-learning – videó tananyag – formában kerül sor. A Magyarországon zajló előadások képi és hanganyagából készült videó képezi az oktatás gerincét, így a bevont kollégák oktatása és elnyert tudás anyaga teljesen egyenértékű az anyaországi szakgyógyszerészekével. Jelöltek gyakorlati képzését a helyi tutor és PTE illetve SE által kijelölt egyetemi konzulens segíti. A szakképzés során a résztvevőknek a hazai („anyaországi“) képzéshez hasonló elméleti és gyakorlati követelményeket kell teljesíteni. A képzés végére el kell készíteniük a szakdolgozatukat, majd azt megvédve a magyarországival azonos elméleti vizsgát kell letenniük, így nyerve el a szakgyógyszerészi képesítésüket.