Junior Prima díjban részesült dr. Poór Miklós, a Gyógyszerhatástani Tanszék egyetemi adjunktusa

2019. november 28.

Tíz fiatal tudós munkáját ismerték el a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájában.

A Magyar Tudományos Akadémián vehették át az elismerést a szakmai zsűri döntése nyomán az agrártudomány, a biológia, a fizika, a gyógyszerészet, az orvostudomány és a vegyészet területén kiemelkedő kutatómunkát végző, 33 év alatti tudósok.

Gyógyszerészet tudományterületen Dr. Poór Miklós, karunk egyetemi adjunktusa a Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategória idei győztese.

Poór Miklós 2010 óta foglalkozik a mikotoxifok (más néven penészgombatoxinok) molekuláris interakcióinak és celluláris hatásainak vizsgálatával. Ezen belül tóbbek kózött a mikotoxinok fehérjékkel és ciklodextrinekkel kialakitott komplexeit tanulmányozza. Kutatásainak eredményei rámutatnak arra, hogy ciklodextrin polimerekkel eltávolithatóak a mikotoxinok vizes oldatokból, valamint egyes ciklodextrinek akár a szervezetben is ellensúlyozhatják a mikotoxinok által indukált toxikus hatásokat.
Poór Miklós mikotoxin-ciklodextrin kölcsönhatásokkal kapcsolatos munkája arra irányul, hogy a ciklodextrin technológiát Új toxinkötő molekulák kifejlesztésére használja fel. Ez alkalmas lehet szennyezett italok toxinmentesítésére, vagy akár arra is, hogy a szervezetbe már bekerult toxint megkössük és eltávolítsuk, még mielőtt kedvezótlen hatásait ki tudná fejteni.
Mivel a mikotoxinok az ételek/italok jelentős részében megtalálhatóak szennyezőként, az új mikotoxin kötök kifejlesztése és ezáltal az expozíció csökkentése kiemelt jelentőségű.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott díjátadón Dr. Lovász László, az MTA elnöke, Dr. Láng Géza nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkár és Dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója adta át az elismeréseket.

Szeretettel gratulálunk!
 
Forrás: mfb.hu