Vizeli Mária, végzős hallgató beszámolója a nyári klinikai szakmai gyakorlatról Kecskeméten

2020. október 20.

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának végzős hallgatójaként szeretnék nektek betekintést nyújtani a záróvizsga előtti klinikai szakmai gyakorlatomba, amit a Bács- Kiskun Megyei Kórházban töltöttem Kecskeméten. Mikor kiválasztottam, hogy itt szeretném tölteni a kötelező egy hónap gyakorlatot, még nem is sejtettem, mi vár majd rám.

A gyakorlat kezdete előtti napon nagy izgalommal, és még annál is több félelemmel utaztam Kecskemétre. Gyermekkorom óta nem szeretem a kórházakat, ennek ellenére úgy gondoltam, hogy megpróbálom a legtöbbet kihozni az ott töltött időből.  Az első napon a kötelező oktatások után megismerhettem az ott dolgozókat, ment a sürgés-forgás, mindenki nagyon kedves és befogadó volt velem.  Itt már tudtam, hogy sokkal izgalmasabb és érdekesebb lesz az ott töltött idő, mint ahogy elképzeltem azt korábban. A további napok szinte csak repültek.

A munkafolyamatok közül mindenhova betekintést nyerhettem. Habár a szívem a magisztrális készítmények készítése felé húzott mindig is, a beszerzési folyamatok, valamint az osztályon a betegágy melletti tevékenység is elnyerte a tetszésemet. Jó volt belülről látni, illetve tapasztalni, hogy milyen folyamatok zajlanak le egy járványügyi helyzet során. Délutánonként pedig lehetőségem volt a város különböző nevezetességeit megtekinteni, a legjobb fagyizókat meglátogatni, és a környéken kirándulni.

Bátran merem ajánlani, ha lehetőségetek van rá, próbáljátok ki a klinikai gyakorlatot már a korábbi szakmai gyakorlatok során, garantáltan nem fogtok csalódni. Amennyiben nem ragaszkodtok a hozzátok közeli, ismerős városokhoz, menjetek és keressetek fel új, még ismeretlen városokat. A kórházi munka utáni időt lehet városnézésre, kirándulásra, túrázásokra fordítani és Magyarország csodás helyeit bejárni, a szakmai gyakorlattal egybekötve.

 

Vizeli Mária Beáta