„Ha belevágsz a TDK-ba ott találhatod magad, hogy már a szakdolgozati témád is megvan!” - Interjú Nmar Fatimával II. helyezett TDK-sal

2021. március 8.

Az idei házi TDK Konferencián több dobogós gyógyszerészhallgató is rendkívül jó eredménnyel zárta a tudományos versenyt. Két gyógyszerésztudományi diszciplína blokkjában mutathatták meg az ígéretes hallgatók, hogy milyen kutatási munkába folytak bele a kar adott egységében. A gyógyszerkémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet/Pharmaceutical Sciences II. blokkban Nmar Klaudia Fatima lett az 2. helyezett „Növényi eredetű kivonatot tartalmazó kézfertőtlenítő gél stabilitásvizsgálata” témájú előadásával. De szóljon Fatima:

A Tudományos Diákkör Konferenciáján / versenyén való részvétel helyezéstől függetlenül egy hallgató egyetemi életútjának fontos mérföldköve. Milyen elvárásokkal vágtál bele a 2021. Házi TDK-ba?

2019 tavaszán kezdtem el a TDK témámmal foglalkozni, még harmadéves hallgatóként. Ezalatt az idő alatt sokat haladt a kutatócsoportunk, valamint én is különböző feladatokban vehettem részt és rengeteget tanultam.

A házi Tudományos Diákköri Konferencián szerettem volna bemutatni a készítményünk stabilitásvizsgálatát, melynek elvégzése az én feladatom volt.

Szerettem volna úgy előadni a témát, hogy az izgalmas legyen és mindenki számára érthető. Mielőtt belevágtam volna a TDK munkába, én is meghallgattam hallgatótársaim előadásait, úgyhogy az egyik célom az volt, hogy esetleg meghozzam másoknak is a kedvét ahhoz, hogy becsatlakozzanak valamelyik intézet kutatásába.

Melyik intézet / tanszék kutatómunkájába kapcsolódtál be?

A Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetben Ámanné dr. Takácsi-Nagy Anna vezetésével alakult meg a kutatócsoport, melynek tagjai Dr. Lendvai Botond, Dr. Pál Szilárd és Dr. Horváth Györgyi. Nagyon örülök, hogy hallgatóként becsatlakozhattam a munkájukba.

Ez a kutatás mit jelent, ha egy laikus számára megpróbálnád elmagyarázni?

A kutatócsoportunk előállított egy természetes eredetű kivonatot tartalmazó kézfertőtlenítő készítményt, melynek a forgalomba hozatalát tervezi. Az én feladatom ennek a félszilárd készítménynek a stabilitásvizsgálata volt. Ez röviden azt jelenti, hogy az elvégzett kísérletek (hatóanyagtartalom meghatározás, reológiai tulajdonságok monitorozása, pH mérés stb.) segítségével ajánlást tudunk tenni a gél eltarthatóságának körülményeire és időtartamára.

Kik segítettek a felkészülésben?

Témavezetőm, Ámanné dr. Takácsi-Nagy Anna tanárnő segített rengeteget mind a kutatás, mind pedig a felkészülés kapcsán. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani neki!

Mit jelent számodra ez a második helyezés?

Nagyon örülök a második helyezésnek, valamint annak, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is lehetőségem lesz bemutatni a témát. Nagy megtiszteltetés ez számomra, és szeretnék minél jobban helyt állni.

Miért javasolnád, ajánlanád a gyógyszerészhallgatóknak, hogy bátran vágjanak bele a TDK-ba?

Azért ajánlanám, mert egy nagyon jó lehetőség, hogy a tanulmányainkon kívül is foglalkozzunk a gyógyszerészettel kapcsolatos ismeretekkel, sokkal kötetlenebbül. Rengeteget lehet tanulni, fejlődni, és később ezt is hasznosíthatjuk. Ezenkívül megalapozhatjuk akár már a képzés kezdeti szakaszában, hogy milyen szakdolgozati témával szeretnénk foglalkozni az utolsó két szemeszterben. Sőt, ha olyan kutatásba sikerül bekapcsolódnunk, amibe beleszeretünk később a doktori (PhD) fokozati megszerzését és felépíthetjük eköré.