Egy diploma, ezernyi lehetőség – számos karrierút vár a pécsi gyógyszerész hallgatókra

2021. április 19.

Önálló vállalkozás, gyógyszerfejlesztés és -gyártás, aktív részvétel a kórházi betegellátásban, tudományos munka: a fiatal gyógyszerészek számos lehetőség közül választhatják ki az érdeklődésüknek megfelelő karrierutat. A PTE Gyógyszerésztudományi Karának három, saját választott területén sikeres karriert befutó volt hallgatója osztotta meg velünk tapasztalatait.

 

Stemler Miklós írása

 

Bizonyos szempontból egyenes út vezetett dr. Merczel Sára számára ahhoz, hogy Pécsett megszerzett gyógyszerész diplomája után visszatérjen Kaposvárra, felnövése helyére, és a 400 ezer ember ellátásáért felelős Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház Intézeti Gyógyszertárának egységvezető szakgyógyszerésze váljon. Másrészt azonban rengeteg döntést kellett meghoznia és számos lehetőség közül választania, épp úgy, mint a Richter Gedeon budapesti Gyógyszergyár Tablettázó Üzemének Hormon Részlegét irányító dr. Diós Péternek és a marcali Hársfa Patikát vezető dr. Zergényi Andrásnak. A három életútban közös, hogy mindhármukat a kémia és biológiai szeretete vezette a pécsi gyógyszerészképzésre, és hogy az itt töltött évek alatt jöttek rá, hogy mennyire sokoldalú megszerzett végzettségük – amennyiben kellő elszántsággal és szorgalommal törekednek céljaik felé.

„Az orvos, gyógyszerész, vegyész képzések közül a gyógyszerész tűnt a megfelelő középútnak számomra, bár ekkor persze még csak naiv elképzeléseim voltak arról, hogy mivel is foglalkozik egy gyógyszerész: embereket lát el a gyógyulásukhoz szükséges gyógyszerekkel. Aztán rájöttem, hogy bár a lényeg valóban ez, a valóság jóval bonyolultabb” – idézi fel Merczel Sára a pályaválasztását megelőző időszakot.

A gyerekkorában az építőmérnöki pálya felé orientálódó Diós Pétert a középiskolában ejtette rabul a biológia és kémia, és innen nem volt visszaút: csak a gyógyszerész, orvos, esetleg vegyész karrier jöhetett szóba. „Végül gyógyszerésznek vettek fel, amit utólag visszanézve óriási szerencsének élek meg” – mondja.

Első pillantásra Zergényi András pályaválasztása tűnik a legegyértelműbbnek – orvos, fogorvos és gyógyszerész tagokkal bővelkedő család tagjaként magától értetődőnek tűnt, hogy az egészségügyi pályát választja –, azonban a jelentkezés előtt ő inkább a közgazdaság és a jog felé fordult volna. „A családdal való egyeztetés után végül annak alapján döntöttem, hogy melyik terület kombinálható leginkább ilyen irányú törekvéseimmel. Ez egyértelműen a gyógyszerészet lett: úgy éreztem, itt lehetek a leginkább a magam ura.”

Az egyetemi évek aztán sokban árnyalták a gyógyszerészettel kapcsolatos képet. „A magam részéről másodéves koromban döbbentem rá az első gyógyszerészszakmai órámon, hogy valójában mennyi lehetőséget is rejt magában és mennyire sokszínű ez a terület, mennyi irányba lehet elindulni, miközben az alapvető szempontok persze mindenhol ugyanazok: a gyógyszerek minősége, hatékonysága, biztonsága és gazdaságossága. Mindannyian ezen dolgozunk, bármelyik irányt is válasszuk” – mondja Merczel Sára. Két szakvizsgával a háta mögött azért döntött a kórházi-klinikai gyógyszerészi pálya mellett, mert így mind a szerteágazó kórházi betegellátásban, mind a kórház közforgalmú gyógyszerellátásában részt vehet, és egyszerre foglalkozhat emberekkel és a tudománnyal.

Diós Pétert a kutatás ejtette rabul egyetemi évei alatt. „Szépen lassan rájöttem, hogy mennyi mindent nyit meg előttem a gyógyszerész képzés. Végzésemkor rengeteg helyre lehetett volna menni, a szívemhez ezek közül a gyógyszertechnológia állt a legközelebb. Így lettem a diplomázás után szakgyógyszerész gyakornok, majd tanársegéd és PhD hallgató, és itt szerettem meg a kutatás kreativitását és szabadságát – olyannyira, hogy a munka mellett ez a hobbimmá is vált.” Az egyetemtől aztán némileg elszakadt, miután részben családi okok miatt Budapestre költözött és a Richter Gedeon Gyógyszergyárba került, de a kutatói érdeklődés megmaradt.

Zergényi András már az egyetemen tudatosan készült saját vállalkozása beindítására. „Negyedéves hallgatóként kezdtem bele egy levelező közgazdász alapszakba, majd diplomázásom után egy mesterszakba. Akkor már körvonalazódott, hogy miután családi érdekeltségünk van egy patikában, itt lenne célszerű kamatoztatni a gyógyszerészi és közgazdasági tudás együttesét, és ez tükrözte legjobban azt a törekvésemet, hogy a magam ura lehessek.” Így vette át 2019 elején a marcali Hársfa patikát.

A kórház egységvezető szakgyógyszerészeként Merczel Sára kulcsszerepet játszik a Kaposi Mór Oktatókórház gyógyszerellátásában, és emellett a közforgalmi gyógyszerellátásban és gyógyszer előállításban is. Mint mondja, épp ez a sokszínűség, az egyszerre több területen való jelenlét adja munkájának a kihívását és szépségét. „Azért is választottam ezt a lehetőséget, mert így nem kellett végleges döntést hoznom arról, hogy melyik út mellett kötelezem el magam: itt egyszerre lehetek jelen a gyógyszerellátásban, a betegek gondozásában és a tudományos munkában. Három az egyben, ha úgy tetszik”.

A gyógyszergyári munkáját termelésirányítóként kezdő Diós Péternek jelenlegi pozíciójában a Richter Gedeon Hormon Részlegének vezetőjeként számos alterületet (pl. mérnöki területek, logisztika, minőségbizostítás, készítményfejlesztés) kell egyszerre figyelemmel kísérnie a termelés tervezésétől a kész termékek legyártásáig, emellett pedig egy kiterjedt csapatot irányít. Bár munkájához nem feltétlenül lenne szükség tudományos végzettségre, a kutatás során elsajátított tapasztalatoknak és gondolkodásmódnak minden egyes nap hasznát veszi. „Óriási előnyt jelentett, hogy az egyetemről konkrét gyógyszertechnológiai tudást hoztam magammal, és bár a PhD-nek nincs közvetlen hatása a jelenlegi munkámra, az ott szerzett tapasztalatok és a tudás nagy könnyebbséget jelentenek az egyes felmerülő problémák megoldása során. Sok esetben új nézőpontokból tudom kezelni a problémákat. Továbbá a kutatói tapasztalat ebben a nagyipari, üzemi környezetben, a méretnövelési feladatokban jelentős előnyt jelent számomra.”

A saját patikáját vezető és azt folyamatosan fejlesztő Zergényi András szintén nagy hasznát veszi az egyetemen megszerzett tudásnak, amelynek csak egy része a gyógyszerészeti képzésből származó – igaz, létfontosságú része. „A gyógyszerész pálya rengeteg mással párosítható, legyen szó a közgazdaságról, a jogról, vagy az informatikáról, és ez egyre hangsúlyosabbá válik. A magam részéről nagyon fontosnak tartom például a marketinget, a brandinget, de egészségügyi szoftver fejlesztésével is foglalkozunk. Bár a patikákról másfajta kép él a köztudatban, számomra ez a kísérletezés és alkotás terepe is, ahol egy kellően vállalkozószellemű és felkészült gyógyszerész számos újítást próbálhat ki és kamatoztathat.”

A különböző utakat bejáró három volt pécsi gyógyszerészhallgató mindegyike elégedett a döntésével. „Ez a munkakör rendkívül sok változatosságot és kihívást hordoz magában minden egyes nap, és amellett, hogy gyógyszerekkel foglalkozom, a betegek gondozására, tudományos munkára is lehetőségem nyílik, egyben pedig az oktatásban való részvételre is, amit nagyon fontosnak tartok. Jelen pillanatban nem tudok elképzelni ennél nagyobb megelégedést és örömet nyújtó munkahelyet. Szeretek kórházi gyógyszerész lenni!” – mondja Merczel Sára.

Hasonlóképpen vélekedik munkájáról Diós Péter is. „A gyógyszergyártás és -fejlesztés rendkívül inspiráló és sokszínű közeg, ahol sok különböző területen próbálhatjuk ki magunkat. Számtalan lehetőség adódik itt a gyógyszerészek számára, legyen szó akár a gyógyszertörzskönyvezésről, minőségbiztosításról vagy tervezésről.”

Zergényi András leginkább a döntési felelősséget és a folyamatos visszacsatolást élvezi. „Ebben a munkában hamar eredménye van az egyes döntéseinknek, és nyilván nagy örömet és megelégedést jelent, ha sikert érünk el. Számomra fontos a pozitív visszacsatolás – persze az embernek nem sül el jól minden döntése, és ezek következménye másokat is érinthet. Fontos felvállalni a felelősséget, és jól kell kezelni az ezzel járó nyomást.”

Diós Péter szerint a gyógyszerészi pálya egyik legfőbb vonzereje, hogy szinte minden személyiségtípus megtalálhatja a számára megfelelő helyét. „Ha valaki emberekkel szeret foglalkozni, akkor számára adott a patikusi, orvoslátogatói út, de van lehetőség laboratóriumi környezetben kutatói-fejlesztői munkára, valamint irodai munkavégzésre is mondjuk a törzskönyvezés, minőségbiztosítási területeken. Mondhatni mindenki a saját személyiségének megfelelő pályát tudja választani, és ennek a diplomának ez hatalmas előnye.”

Zergényi András szerint emellett a gyógyszerészet az önmegvalósítás terepe lehet. „A gyógyszerész végzettség nagyon szilárd alapot ad, és erre építve rengeteg mindenbe lehet belefogni. Akkor sincs nagy baj, ha valami nem sül el jól, hiszen olyan biztos tudás birtokában vagyunk, amire mindig szükség van – jó példa erre a most dúló járvány. Számomra a gyógyszerész lét szépségét épp ez, a próbálkozás lehetősége és szabadsága adja.”