2021. október 1.

Egyetemi, felsőoktatási modellváltás keretében tervezetten megújulnak az egyetemek. Jobb, gyorsabb, hatékonyabb és mérhető teljesítménnyel bíró felsőoktatási rendszer jön létre, ha igaz…

Szeptember 24-én egy részben kamarai kezdeményezésű decentralizált szakértői fórumon vettünk részt a gazdaság képviselőivel együtt, ahol a közgáz és jogi kar mellett a kamarai testületek vezetői is előadtak, pódiumbeszélgetés partnerek voltak:

Ma (szeptember 29.) pedig egy modellváltás konferencia elején sikerült megismerni a területért felelős kormánybiztos, az MTA főtitkár és a modellváltó egyetem kancellárjának meglátásait.

Legyünk okosak és körültekintőek, nyitottak. Minden tudományterületre nagy szükség van. Az egyetem adja a kiművelt emberfőket hazánknak.

Mi lehet a modellváltás alapja? Cél a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes hazai felsőoktatási rendszer fejlesztése és (át)szervezése. Közhely következik. Az út a fontos, a cél csak eredmény. Kik érik el az eredményt? Az egyetemi polgárok közösen: oktató, kutató és hallgató. Nélkülük nem megy, velük szükséges megértetni és elfogadtatni a célrendszert, szükséges a pozitív attitűd megteremtése. Ez a nehéz feladat. Egy évtizedek óta X dolgot kutató szakembert, aki ezidő alatt K+F projekteket és ezzel finanszírozást nyert, mi vesz rá arra, hogy egy helyi kis KKV fejlesztési ügyét támogassa? A PHD kollégát, aki 2 start-up cégnél, egy vállalatnál dolgozik a PHD mellett (egzisztencia) mi vesz rá, hogy csak a PHD-vel foglalkozzon?

Nem minden a finanszírozásról (pénzről) szól, de mindig ide érkezik meg a rendszer. Most több lesz a forrás, kíváncsian várjuk a motiváció és attitűd szintjének gyors és minőségi fejlődést. Ez már konkrét eredményeket fog hozni. A gazdaságban is. Egyelőre a kisegér bal kézzel próbálja eltolni az elefántot. Sok kisegérnek sikerülni fog (a macska szerepe számunkra is talány).