Modern technológia segíti a gyógyszeres terápiát: betegre szabott automatizált gyógyszerelés a PTE-n

2022. április 20.

Szakmai körökben kevésbé, de laikusok számára felmerülhet a kérdés: a kórházi betegek hogyan jutnak hozzá naponta gyógyszereikhez? Milyen logisztika húzódik meg a kórházi gyógyszeres terápia mögött? Itt jön képbe a gyógyszerész és a személyre szabott gyógyszerelés szerepe a gyógyításban.

Mára már olyan modern technológia segíti a betegek gyógyszeres terápiájának kivitelezését, amely automatizálva, az egészségügyi ellátórendszert hatékonnyabbá téve, illetve az emberi mulasztás lehetőségét csökkentve segíti az orvosok és a gyógyszerészek munkáját. Minden betegnek egyedi, egyénre szabott gyógyszerelésre van szüksége, ezt támogatja a HD-Medi automatizált betegszíntű gyógyszerelő rendszer.

2020 nyarán több hazai intézmény után a Pécsi Tudományegyetemen is elindult az automatával támogatott egyedi gyógyszerelés, amit a Klinikai Központi Gyógyszertár új szakfeladataként vállalt. Többéves előkészítést követően a gyógyszertár Honvéd utcai telephelyén alakították ki azt a korszerű labort, ahol ma nap mint nap több száz pirulát, vitamint és tablettát gyógyszerelnek ki a gyógyszerészek. A PTE Gyógyszerésztudományi Karának friss videójából kiderül, mindez hogyan is működik a gyakorlatban.