TDKvalitás 3. rész: „Nem kutatási témát, hanem témavezetőt kell választani.”

2022. május 23.

Interjú Schofhauser Damjánnal

Szokásos módon idén is megrendezésre került az egyetemi szakmai élet egyik legjelentősebb tudományos eseménye a Tudományos Diákköri Konferencia, amelyen gyógyszerészhallgatóink is megmérettették magukat. Szeretnénk megmutatni idén milyen témák kerültek fel a szakmai palettára és mely intézetek műhelymunkáiban vettek részt a győztes hallgatók. Interjú-sorozatunkba őket kérdeztük TDK részvételükről, hogy miért vágtak bele ebbe a tudományos kutatásba és versenybe, valamint miért javasolják a részvételt azoknak a gyógyszerészhallgatóknak, akik még nem ugrottak fejest az egyik legfontosabb hallgatói életút mélyvízébe.

Lokodi Dávid interjúja

Először is szeretnék gratulálni a házi Tudományos Diákköri Konferencián elért I. helyezésedért, amelyet a Gyógyszerhatástan, Klinikai gyógyszerészet III.
szekciójában értél el, valamint "A legjobb gyógyszerészeti előadás" különdíjat is elnyerted. Milyen témával készültél, aminek köszönheted ezt az impozáns eredményt?

A kutatási témám középpontjában a kurkuma és annak is a fő hatóanyaga a kurkumin áll. Számos kedvező biológiai hatással rendelkezik, mint például gyulladáscsökkentő, antiisz-kémiás, antimikrobás hatás. Azonban véráramba történő felszívódása nem megfelelő, azért a Gyógyszerészi Kémiai Intézetében számos gyűrűs C5-kurkuminoid származék szintézise megtörtént, amely vegyületek az előzetes vizsgálatok alapján ígéretes daganatellenes hatással rendelkeznek. A vegyületcsoport komplex jellemzésének részeként, célul tűztük ki a vegyületek fizikai-kémiai tulajdonságainak vizsgálatát, ezen belül a lipofilitás és a vegyületek biológiai membránokon való áthaladását meghatározó permeábilitás jellemzését. A lipofilitást jellemző ún. logP értékek meghatározására egy validált, fordított-fázisú vékonyrétegkromatográfiás technikát használtunk. A permeábilitás vizsgálatához mesterséges membránt, ún. PAMPA-modellt alkalmaztunk. A TDK munka során ezeknek a módszereknek a fejlesztésére, valamint optimalizálására volt szükség, hogy minél hatékonyabban és pontosabban tudjuk meghatározni a vizsgált paramétereket.


Sokszor kézenfekvő a válasz a tekintetben, hogy egy hallgató miért vállalkozik a TDK-án való részvételre, hiszen egy-egy kutatásból akár életpálya is lehet, de diplomamunkává is tovább lehet dolgozni az adott témát.Neked mik voltak a személyes motivációid a nevezést illetően?

Az említettek alapján nekem is a fő célom az volt, hogy a diplomamunkám alapját képezze, amellett pedig mindig is érdekelt, hogy valójában, hogyan zajlik egy kutatási munka és milyen érzés részese lenni. Konferenciára való nevezést illetően pedig egy nagyon jó gyakorlási lehetőséget láttunk benne, és azért is támogattak a témavezetőim, hogy még idén nevezzek be a versenyre.

Mit mondanál el a felkészítő oktatóidról? Sokat köszönhetsz nekik?
A felkészítő oktatóim Dr. Rozmer Zsuzsanna és Dr. Tyukodi Levente volt. Nagyon sokat köszönhetek nekik, mert erejükön felül segítettek a mérések kivitelezésében az eredmények kiértékelésében, valamint a TDK előadás elkészítésében és a konferenciára való felkészülésben. Egy választható kurzus keretein belül tartottak egy előadást a tudományos munkáról és ott hangzott el egy mondat, ami azóta is végig kísér: Nem kutatási témát, hanem témavezetőt kell választani. Úgy gondolom, hogy ez nekem sikerült.


Miért javasolnád ezt a lehetőséget azoknak a gyógyszerészhallgató társaidnak, akik még soha nem vettek
részt TDK-án?

Csak nyerni lehet vele! Kiváló lehetőség arra, hogy olyan tudást és készséget sajátíts el, ami az egyetemi évek alatt, valamint utána is hasznos lehet. Emellett figyelembe vehetők a TDK munkával elnyerhető tanulmányi pályázatok, valamint Dékáni Tudományos Diákköri Pályamunka, amely akár ki is tudja váltani a szakdolgozatot.