2022. június 23.

További négy évre kapott támogatást, összesen 1,2 milliárd forint értékben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválóság Program 2021 Egészség alprogramjának keretében „Új gyógyszer-célpontok azonosítása, a gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületek biológiai, fizikai és kémiai vizsgálata, kifejlesztése mitokondriális betegségekre” című projekt.

 „A humán sejt energiatermelésért felelős egységének, a mitokondriumnak a kutatása, működésének különböző vegyületekkel történő alakítása azért rendkívüli jelentőségű, mert nagyon sok betegség hátterében e sejtalkotó működési zavarai húzódnak meg. Miként a hasonló jellegű komplex programok esetében, projektünkben is a kutatók széles körének együttműködésére van szükség: a 2021. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében az Általános Orvostudományi Kar, a Természettudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Klinikai Központ korábban már kitűnő eredményeket elért több mint 100 kutatója vesz részt” – foglalta össze a projekt szakmai tartalmát dr. Kollár László, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a projekt vezetője.

Mint fogalmazott, a kutatómunka az új vegyületek különböző, nagy hatékonyságú, ugyanakkor környezetbarát eszközökkel történő szintézisétől és teljes körű kémiai és fizikai módszerekkel történő jellemzésétől a biokémiai kutatásokon át a klinikai vizsgálatokig terjed.

„A hosszútávú kutatómunka társadalmi hatása is jelentős lehet, hiszen nagy mortalitású, ma gyakran gyógyíthatatlan betegségekre validáltunk új célpontokat, valamint azonosítottunk ezekre ható új szintetikus, illetve nem toxikus növényi polifenol vegyületeket. Eredményeink társadalmi hasznossága nemcsak abban nyilvánul meg, hogy a kifejlesztés alatt álló új terápiás eljárások életeket hosszabbíthatnak, illetve menthetnek meg, de esetenként esélyt látunk a korábbi rendkívül drága terápiás beavatkozások jelentősen költséghatékonyabb lehetőségekkel történő kiváltására is” – hangsúlyozta a professzor.

Forrás:

PTE