„Szinte minden területre bepillantást nyerhettem!" - szakmai gyakorlat a Tevánál

2023. január 17.

Kacz Kornélia nyári szakmai gyakorlatának beszámolója kellő betekintés enged a gyógyszeripar kulisszái mögé, amely az egyik legvonzóbb persepktíva a gyógyszerészi diploma megszerzését követően. A pécsi Gyógyszerésztudományi Kar széleskörű ipari partnethálózata lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a képzés keretein belül hallgatóink gyógyszeripari környezetben végezhessék el a szakmai gyakorlatukat. Ezáltal olyan, a gyógyszergyártás- és ellenőrzés magasszintű folyamataihoz elengedhetetlen kvalitásokat és ismereteket sajátítanak el, amelyek megalapozzák egy prosperózus és diverz tudásapalettéval rendelkező karrier alapjait.

 

A harmadév után teljesítendő kötelező nyári szakmai gyakorlatomból két hetet a Teva Gyógyszergyár Zrt. debreceni telephelyén töltöttem a Gyógyszergyártó Igazgatóság részeként működő Gyógyszertechnológiai Osztályon, ahol a gyógyszerkutatás, -fejlesztés és a gyógyszergyártás során zajló legtöbb folyamatba nyerhettem bepillantást.

Kettős érzésekkel indultam neki a több, mint 350 km-es útnak. Egyrészről nagyon örültem és izgatott voltam, hiszen régi vágyam teljesült azzal, hogy kipróbálhatom magam ipari területen is. Ugyanakkor kétségek is voltak bennem azzal kapcsolatban, hogy fogom magam érezni egyedül, ilyen távol az otthonomtól.

Már a jelentkezés, ügyintézés során is rendkívül segítőkész volt velem mindenki, mely részben megnyugvásra adott okot, ez a kellemes érzés pedig tovább erősödött bennem, amint beléptem a gyár főportáján. Az ott dolgozók kedvességének és közvetlenségének köszönhetően már az első pillanattól kezdve otthon éreztem magam náluk.

Az első nap a GMP és biztonságtechnikai oktatás után a Gyógyszertechnológiai Osztályra vezetett utam, ahol megismerkedhettem az ott dolgozó gyógyszerészekkel, vegyészmérnökökkel, biomérnökökkel. Ezután körbevezettek a területen, majd ismertették velem a gyakorlatom menetrendjét.

Minden napom nagyon sokszínű, változatos volt. Oktató gyógyszerészem, s kollegái elsődleges célja az volt, hogy a két hét során minél több területtel megismerkedhessek, s ezáltal végigkövethessem a gyógyszer útját a K+F-től, valamint az alapanyagoktól kezdve egészen a csomagolásig. Nekik köszönhetően a 10 nap alatt szinte minden területre bepillantást nyerhettem, ezáltal megismerve többek között a Generikus Kutatás-Fejlesztési Igazgatóság, a Gyógyszertechnológiai Osztály, a Kémiai Ellenőrző Osztály, a Mikrobiológiai Ellenőrző Laboratórium, a Minőségbiztosítási Osztály, a Bioanalitikai Laboratórium, valamint a csomagolóüzem munkáját is.

A gyárlátogatások mellett számos előadáson is részt vettem, melyek során elméletben is hallhattam a telephelyen zajló munkafolyamatokról, a gépek működésének hátteréről, s a tényleges laboratóriumi, vagy gyártósori munka mögött zajló feladatokról – így természetesen a papírmunkáról is.

Mivel a Gyógyszergyártó Igazgatóság, illetve a Gyógyszertechnológiai Osztály szilárd készítmények előállítására specializálódott, így a nyári gyakorlatom során is elsősorban ezek elméleti és gyakorlati hátteréről tanultam, ez pedig egy nagyon jó felkészülést jelentett számomra a negyedévre, hiszen mi idén sajátítjuk el ezeket a témaköröket.

A Debrecenben töltött két hét nagyon hamar elrepült, nem csupán izgalmasan, de nagyon hasznosan is telt számomra. Rengeteget tanultam, informálódtam, s úgy érzem nagyon jó alapot adott ez a nyári gyakorlat a további tanulmányaimhoz. Izgalmas volt élőben is látni mindazt, amiről elméletben tanulunk, s nem utolsó szempont az sem, hogy ez a tananyag megértését is nagyban könnyíti.

Ugyanakkor nem csupán a hivatalos tananyag ismereteit tanultam meg a gyárban, de testközelből tapasztalhattam meg azt is, mennyire fontos a mi hivatásunkon belül is a csapatmunka, hogy segítsük, támogassuk egymást, és képesek legyünk együtt, egymásért, a testi-lelki egészségünkért dolgozni nap, mint nap.

A gyógyszerészet, mint életre szóló hivatás számos lehetőséget tartogat magában, s úgy gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki még bizonytalan abban, a jövőben hol szeretne elhelyezkedni, mely területen szeretne dolgozni. Ez a gyakorlat ebből a szempontból is rengeteget adott nekem, hiszen itt kicsit közelebbről is bepillantást nyerhettem az ipar legkülönfélébb területeibe, mely segítségemre van abban, hogy a jövőben egy jól megalapozott döntést hozzak, s a számomra legtesthezállóbb ágazatot válasszam.

Hálás vagyok, hogy Debrecenben, a Teva Gyógyszergyár Zrt.-nél teljesíthettem a 6. félévet követő nyári szakmai gyakorlatomat. Hálás vagyok oktató gyógyszerészem, s minden ott dolgozó kedvességéért, segítőkészségéért, a megszerzett ismeretekért, és az ott megteremtett kapcsolatokért. Bízom benne, hogy a jövőben is lesz még lehetőségem megtapasztalni mindazt a jót, amit tőlük kaptam. Jó szívvel ajánlom a gyárat mindenkinek, aki gyakorlati helyet, vagy akár munkahelyet keres.

(A gyakorlatomnak pedig épp a Virágkarnevál hétvégéjén lett vége, így nem hagyhattuk ki ezt a neves eseményt sem, melyet szintén csak ajánlani tudok mindenkinek.)