Belügyminiszteri oklevéllel ismerték el dr. Kálai Tamás felkészítő munkáját

2023. április 20.

Ünnepélyes keretek között átadott belügyminiszteri oklevéllel ismerték el dr. Kálai Tamás professzor, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Szerves és Gyógyszerkémiai Intézetének vezetőjének munkáját, aki a 2022 nyarán megrendezett Nemzetközi Kémiai Diákolimpia egyik ezüstérmes magyar versenyzőjének, Nemeskéri Dánielnek segítette a felkészülését. A szakdolgozat és PhD témavezetést is végző egyetemi tanár vallja, fontos, hogy a felsőoktatási intézmények ilyen és ehhez hasonló feladatokat is végezzenek, mely egyúttal üzenet a pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak is, miszerint érdemes az adott intézményben folytatniuk a tanulmányaikat.

 

Harta Viktor írása

 

Az 54. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát még 2022. július 10-18. között rendezte meg Kína távolléti formában a COVID-korlátozások miatt, melyen 84 résztvevő ország 326 diákja mérte össze tudását, a résztvevőknek kamerák előtt kellett elméleti dolgozatot írniuk. A Qubit.hu cikke szerint Magyarországot Szabó Márton (Péter András Gimnázium és Kollégium, Szeghalom), Saracco Lucio, Nemeskéri Dániel és Papp Marcell Imre (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest) képviselte.

Dr. Kálai Tamás professzor a Budapesten tanuló, de pécsi gyökerű Nemeskéri Dánielt segítette a felkészülésben, aki ezüstérmet szerzett a tanulmányi világversenyen. Szintén ezüstéremmel térhetett haza Szabó Mártón és Saracco Lucio, Papp Marcell Imre pedig bronzérmet szerzett a komoly presztízsű megmérettetésen. Az egyetemi tanár áldozatkész, magas színvonalú felkészítő munkáját 2023 márciusában belügyminiszteri oklevéllel ismerték el. Az oklevelet ünnepélyes keretek között adták át Budapesten.

„Dániellel 2021 októberétől készültünk a diákolimpiára. Feladatsorokat állítottam össze számára, ő pedig visszaküldte a megoldásokat, melyeket heti egy online kontaktórán beszéltünk át. Az órák közötti időben mindketten dolgoztunk: én a feladatsorokon, Dániel pedig a megoldásokon” – mondta el dr. Kálai Tamás, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Szerves és Gyógyszerkémiai Intézetének vezetője. Leginkább szerves kémiai feladatokat gyakorolt vele, eleinte a mechanizmusokat, később biomolekulák totálszintézisét vették át.

„Ezek komplex és összetett feladatok, de sokat lehet tanulni belőlük” – hangsúlyozta a professzor. Hozzátette, a Nemzetközi Kémiai Olimpiai bizottság a helyi versenyszervezőkön keresztül gyakorló feladatsorokat küldött a diákoknak, melyek színvonala messze meghaladja a középiskolában elvárt tudást, leginkább a kémia BSc és a vegyész MSc ismeretanyagához áll közel.  Mint mondta, Nemeskéri Dániel sikeresen vesz részt fizika versenyeken is, így az anyagtudományi, illetve fizikai-kémiai problémák megoldásában a „fizikusi vénája” is segítségére volt.

Kálai Tamás kitért arra is, hogy az 54. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát eredetileg valós jelenlét mellett bonyolították volna a világ legnépesebb országban, de pont abban az időszakban rendeltek el zárlatot a koronavírus-járvány miatt. A megmérettetésen részt vevő országok ennek hatására csoportokba szerveződtek. A magyarok a szlovénekkel, ukránokkal fogtak össze és Szlovéniában, Ljubljanában írták meg a csak elméleti feladatokból álló feladatsort mintegy öt óra alatt. A versenyzőknek összesen kilenc feladattal kellett megbirkózniuk, akadt köztük COVID-19 nukleinsav-teszttel kapcsolatos analitikai probléma, kristálytér-elmélet, valamint capitulakton szintézis is.

Korábbi, aranyérmes felkészítettje tavaly doktorált kémiából a Göttingeni Egyetemen

„Véleményem szerint fontos, hogy az egyetemek végezzenek ilyen és ehhez hasonló jellegű feladatokat, ugyanakkor az érdeklődő középiskolások számára is hívó szó, hogy az adott intézményben érdemes folytatniuk a tanulmányaikat” – fogalmazott a felkészítő munka kapcsán Kálai Tamás. Szerencsére ez a jelek szerint így van: a márciusi díjátadón kiderült, a középiskolák mellett más magyar felsőoktatási intézmények, illetve az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat kutatóintézetei végeztek, illetve végeznek felkészítést, ahogy a PTE TTK Földrajzi Intézete is.

A pécsi gyógyszerészkar egyetemi tanára nem először segítette egy diák felkészülését a kémiai világversenyre. Több mint 10 évvel ezelőtt a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának 12. osztályos tanulóját, Najbauer Esztert segítette. Hangsúlyozta, ahogy Nemeskéri Dánielnél – kinek tutorálásában a pécsi fiatal budapesti tanárai, dr. Villányi Attila és dr. Sebő Péter is szervesen részt vállaltak, ahogy az ELTE Kémiai Intézetének oktatói is – Eszter esetében is csapatmunka volt a felkészítés: középiskolai tanárai mellett a PTE Természettudományi Kar Kémia Intézetének oktatói is részt vettek benne.

Najbauer Eszter 2010-ben vett részt az akkor Tokóban megrendezett Nemzetközi Kémiai Diákolimpián, ahol aranyérmet szerzett. Tanulmányait az ELTE kémia BSc, majd vegyész MSc szakán folytatta, 2022-ben pedig a Göttingeni Egyetemen doktorált kémiából. Kálai Tamás megjegyezte, Najbauer Esztert a közelmúltban hívták meg a PAB Kémiai Szakmódszertani Munkabizottság keretében szerveződő, a középiskolás korosztályt célzó, a természettudományos képzéseket népszerűsítő „Velünk élő kémia” előadássorozat egyik előadójának.

Kálai professzor és munkatársai több kutatási témát hirdettek meg hallgatók számára. Mint mondta, az intézetben dolgoznak gyógyszerészhallgatók dr. Kunsági-Máté Sándor egyetemi docensnél, neki a pécsi Természettudományi Karról vannak szakdolgozói. „A molekulák szintézise és izolálása időigényes tevékenység, talán ezért kevésbé vonzó gyógyszerészhallgatók számára, de ettől függetlenül gyógyszerészek számára is ajánlhatunk egy-két érdekes témát” – tette hozzá.

Dr. Kálai Tamással 2022 januárjában közöltünk egy portréinterjút, mely itt olvasható:

„Elengedhetetlenek a stabil természettudományos alapok – interjú dr. Kálai Tamás professzorral”