Hálaadó szentmisén áldották meg a frissen végzett pécsi gyógyszerészeket és fogorvosokat

2024. július 31.

Hálaadó szentmisén vettek részt a Pécsi Tudományegyetem idén végzett gyógyszerészei és fogorvosai, hogy közösen mondjanak hálát a mögöttük álló egyetemi évekért, sikeres záróvizsgájukért és megszerzett diplomájukért. A Te Deum szentmisét Bíró László nyugalmazott tábori püspök celebrálta július 5-én a pécsi székesegyházban, majd áldásban részesítette a frissen végzett hallgatókat. A végzősökkel együtt adtak hálát az egyetem vezetői, oktató, dolgozói, valamint a végzett hallgatók szülei, családtagjaik, barátaik.

Bíró László köszöntőjében kifejezte örömét, hogy évről évre tovább él ez a szép hagyomány, melyben a Pécsi Tudományegyetem végzős fogorvos- és gyógyszerészhallgatói szentmisében köszönik meg Istennek tanulmányaikban való előrehaladásukat.

Bíró László megemlékezett Szent Kozma és Szent Damján vértanúkról, az orvosok és gyógyszerészek védőszentjeiről. A legenda szerint ikertestvérek voltak, akik az orvosmesterséget választották.

Mivel keresztények voltak, nemcsak orvosai, hanem apostolai is lettek Kilikia tartomány Égé nevű városának, ahol éltek. Jóságuk, emberszeretetük és prédikálásuk hatására sokan megtértek. Nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a gyógyszerekért. Munkájuk célja nem a haszonlesés volt, hanem a segítés. A Diocletianus-féle üldözés őket is elérte, bálványimádásra kényszerítette őket, melyre a testvérek nem voltak hajlandók, ezért halálra ítélték az ikerpárt, akik életük végéig hűségesek voltak hitükhöz, hivatásukhoz.

A hálaadó szentmise a Te Deum, az egyház legrégibb, magasztaló hálaadó énekével zárult, melynek imádkozása közben a nyugalmazott püspök személyes áldásában részesítette a friss diplomásokat.

Galéria:

Fotók:

Hegyi László