2011. október 4.

Bogrács, foci, tánc gyógyszerész módra! A PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak 2011. szeptember 29-én rendezte meg hagyományos szabadtéri mulatságát a Rókus utcai épület udvarán.

Nem kezdődhet a tanév Gyógyszerész Szakest nélkül! A PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak 2011. szeptember 29-én rendezte meg hagyományos szabadtéri mulatságát a Rókus utcai épület udvarán, ahol kora délutántól zajlott a Szak valamennyi évfolyamát és közel teljes oktatói gárdáját felvonultató Gyógyszerész Szakest.

A kellemes őszi délutánon nyolc csapat Főzőverseny a Gyógyszerész Szakestenbográcsokkal, gázrezsóval és egy kerti grillel felszerelkezve vette birtokába a Melius Gyógynövénykertünk szomszédságában fekvő udvart. Minden gyógyszerész évfolyam más-más finomsággal lepte meg a résztvevőket és a szak oktatóiból álló szakmai zsűrit: chilis bab, slambuc, vörösboros csirke, lecsó, sáfrányos grillezett csirke, valamint a hűvösebb estére való tekintettel forralt bor is készült. A fiatal oktató gyógyszerészek mangalica körömpörköltet „röffentettek” össze az este folyamán, míg a desszertről a szintén oktatói színekben induló Tálas János palacsinta látványkonyhája gondoskodott, Guinness világrekord mennyiségű palacsinta elkészítésével.

Később a vágódeszkák és fűszerek mellől a focipálya irányába vettük az irányt, hogy a hallgatói-oktatói focimeccsen mindenki a kedvenc csapatának szurkolhasson. A mérkőzés 3:2-re végződött a gyógyszerészhallgatók javára, mindenképp kiemelendő azonban a találkozó baráti és különösen vidám hangulata, amelyben az esélykiegyenlítő szabályrendszernek (minden gól után a teljes támadó csapat koccint a másik egészségére) komoly szerep jutott.

Hagyományainknak megfelelően a IV. Vetélkedők a pécsi Gyógyszerész Szakestenévfolyam vállalt oroszlánrészt a Szakest vetélkedőinek megszervezésében, nagy örömünkre idén is frappáns és mókás feladatokat kaptak a csapatok. A kifejezetten szakmai feladatokon túl (pl. illóolaj felismerés) koktél-infúzió p.o. bevitelében, gyógyszerész activityben és pipettázós-talicskázós váltóversenyben is megmérettettek a hallgatók. Természetesen valamennyi csapat kiválóan teljesített, így minden résztvevő oklevélben részesülhetett az eredményhirdetéskor. A vetélkedőkön a II. évfolyam bizonyult a legügyesebbnek, őket az V. és a III. évfolyam követte a dobogón. Az idei évben az Oktató gyógyszerészek csapata birtokolhatja a „PTE ÁOK GYTSZ Vándor Fakanál” díjat, míg a főzőverseny második helyét az Angol program hallgatók szerezték meg.Tanár-diák esélykiegyenlítő foci a pécsi Gyógyszerész Szakesten.

Sötétedéskor Dr. Szabó Sándor (Öcsi) pécsi gyógyszerész vette át az irányítást, melynek következtében fergeteges táncos mulatság kerekedett a gesztenyefákkal övezett udvaron. A felszabadult hangulathoz hozzájárult az oktatók által üzemeltetett „Fény-pult” (fény=vodka+szénsav+szörp) is, amely kémcsövekbe mért finom italokkal kedveskedett a jelenlevőknek.

Összességében ismét egy remek hangulatú Gyógyszerész Szakesten vehettünk részt, amiért a PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak hallgatói és oktatói nevében köszönettel tartozunk a szervezőknek: Dr. Maász Gábornak, Dr. Diós Péternek, Dr. Vida Róbertnek és a IV. évfolyam lelkes gyógyszerészhallgatóinak. Hálásak vagyunk továbbá a PTE ÁOK Hallgatói Önkormányzatának az anyagi támogatásért, a Pécsi Sörfőzde Részvénytársaság nagylelkű felajánlásáért, valamint Szabó Sándornak a kiváló zenéért és a nagyszerű hangulatért.

Fittler András és Végh Anna